WWF – Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Onsekİz Mart Üniversitesi işbirliği ile yürütülen Avrupa Yılan Balığı (Anguilla Anguilla) Göç Yollarının Ve Habitatının İyileştirilmesi projesi kapsamında 28-29 Mayıs 2024 tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın İl Şube Müdürlüğü koordinesinde Aydın Anemon Otelde Avrupa Yılan Balığı (Anguilla anguilla) Çalıştayı düzenlenmiştir.
Gerçekleşen çalıştaya Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İkilim Değişikliği İl Müdürlüğü, Söke Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Onsekiz Mart Üniversitesi, Yeşilköy Muhtarlığı, Söke Sulama Birliği, Azap Gölü ve Bafa Su ürünleri Kooperatifleri, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve EKODOSD temsilcileri katıldı.
Çalıştayın Anemon otelde gerçekleşen 1. Gün toplantısında; WWF-Türkiye'nin danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ş. Y. Özdilek ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Enerji Yönetim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi O. D. tarafından sunumlar yapıldı.
Yapılan sunumlardan sonra paydaşlar belirlenerek durum değerlendirmesi ve fikir alışverişi yapıldı.
İkinci gün yapılan arazi çalışmalarında ise tüm paydaş temsilcileri ile beraber, Avrupa Yılan Balığı (Anguilla anguilla) göç rotası üzerindeki sorunların yerinde görülmesi amacıyla Büyük Menderes Taşköprü, Serçin balıkçı barınağı, Serçin Prizi, Sakızburnu regülatörü, Sakızburnu Dalyan kanalı, Şişme Savak ve Büyük Menderes Deltası'ndaki menderes kapatmada incelemelerde bulunuldu. Nesli tehlike altında bulunan Avrupa Yılan Balığının göç yollarının iyileştirilmesi ve göç engellerinin ortadan kaldırılmasına yönelik değerlendirmeler tartışıldı.
İlgili tüm kurumlar ve kuruluşların katılımıyla gerçekleşen çalıştayda paydaş kurumlar tarafından gerçekleştirilecek çalışmaların değerlendirileceği 2. Çalıştayın Eylül ayında yapılması kararlaştırıldı.