Saha, İzmir İli Bayındır İlçesi ne bağlı Hisarlık, Kızıloba ve Sarıyurt Köyleri ile Kemalpaşa İlçesine bağlı Ovacık Köyü sınırları içinde kalmaktadır.
05.10.2006 tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilen alan 5.788,91 Ha büyüklüğündedir.
Alanın kaynak değerleri; Karaca, meşe ve çam ağaçları ve doğal peyzajdır. Yaban hayatı gözlemciliği, foto safari ve doğa yürüyüşü faaliyetleri gerçekleştirmeye uygundur. Sahanın tamamı İzmir Şube Müdürlüğü yetki alanı içerisindedir.
Dağ, Orman, Kayalık ve Tatlı su ekosistemlerini barındırmaktadır. Ovacık bölgesinde görülen hakim bitki toplulukları meşe, karaçam ve kestanedir. Bölgede, 16 bitki ailesine ait 53 adet endemik takson tespit edilmiştir. Peygamber dikeni (Centaurea zeybekii), Minuartia nifensis ve İzmir adaçayı (Salvia smyrnaea) IUCN sınıflandırmasında tehlikede (EN) grubundadır.
Fauna açısından değerlendirildiğinde; bölgede iki farklı yarasa türü olan Akdeniz ve Mehely nalburunlu yarasası, Farebenzeri yediuyur (Myomimus roachi), kedigillerden Vaşak (Lynx lynx), Karakulak (Caracal caracal) ve Yaban Kedisi (Felis sylvestris) varlığı belirlenmiştir. Ayrıca korunan tür olarak Karaca (Capreolus capreolus) popülasyonu bulunan alanda az sayıda Kızılgeyik (Cervus elaphus) barınmaktadır. Saha, IUCN kapsamında hassas (VU) ve tehlike altına girebilecek (NT) farklı memeli türlerini de barındırmaktadır.
Alanda görülen türler daha çok orman ekosistemine ait yırtıcı kuşlar, ağaçkakan türleri, çeşitli ardıçkuşu türleri ve küçük böcekçil ve tohumcul ötücülerden oluşmaktadır. Alanda görülen Alaca Baykuş (Strix aluco), Kukumav (Athena noctua), 3 ağaçkakan türü, baştankara türleri ve tohumcul türler Bern Sözleşmesi II kategorisine girmekte ve kesin korunan türler arasında yer almaktadır.
Bölgede hassas (VU) kategorisine giren üç sürüngen türü bulunmaktadır. Çizgili ve benekli kaplumbağalar alanda bulunan ve yaz döneminde kuruyan derelerde, diğer türler ise orman ekosisteminde bulunmaktadır. Ayrıca Batı Ege ekolojik bölgesinde bulunan çoğu sürüngen türü alanda da bulunmaktadır. Bölgede bulunan iki diğer önemli sürüngen türü de Yaygın Tosbağa ve İnce Kertenkeledir ve Bern Sözleşmesinde kesin korunan tür kategorisine girmektedirler. Alanda görülen, Pürtüklü Semender (Triturus karelinii) “Bozdağlar Önemli Doğa Alanı" için önemli türlerden birisi olarak nitelendirilmiştir.