Muğla Bördübet YHGS, 2003 yılında yürürlüğe giren 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa göre 15.05.2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı Makam oluruyla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tescil edilmiştir. Alanın yüzölçümü 3.432 hektardır. Kurt, Boz Ayı, Karakulak ve Su Samuru hedef tür olarak seçilmiştir
Muğla Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası çok sayıda ekosistemi içinde barındırmaktadır. Karasal ekosistem ile birlikte bölgede sulak ekosistemini de içinde barındırmaktadır. Alanı tam ortadan bölen Başyurt Deresi ve YHGS çevresinde bulunan Kazan Deresi bölgede bulunan hem karasal hem de sucul canlılar için büyük öneme sahiptir. Orman ekosistemi, YHGS'yi kapsayan en büyük ekosistemdir. Orman kısımlarına genellikle kızılçam (Pinus brutia) yayılış göstermektedir. Kızılçam ormanlarının dışında maki ve frigana vejetasyonu da görülmektedir.
Planlama çalışmaları kapsamında yapılan arazi ve literatür taramalarında elde edilen veriler sonucunda, 25 familyaya ait 43 cins, 49 flora türü tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 8 tanesi endemiktir.
Alanda 16 familyaya ait, 34 memeli türü tespit edilmiştir. IUCN Red List 2020-3 versiyonuna göre alanda bulunan bu türlerden, 1 tanesi VU, 28 tanesi LC kategorisindedir. BERN sözleşmesi kapsamında yer alan 18 tür vardır. Bunlardan 9 tanesi Ek-II'de, 9 tanesi Ek-III'de yer almaktadır. CITES Sözleşmesinin Ek-1'inde yer alan 2 tür bulunmaktadır. Bunlardan 1 tanesi Ek-3'de, 3 tanesi Ek-2'de yer almaktadır
Yapılan çalışmalar sonucunda 3 familyaya ait 3 cins, 5 sürüngen türü tespit edilmiştir. IUCN Red List 2020-3 versiyonuna göre alanda bulunan bu türlerden 4 tanesi LC kategorisindedir. BERN sözleşmesi kapsamında yer alan 2 tür vardır. Bunlardan 2 taneside EK-2'de yer almaktadır. CITES Sözleşmesinin Ek-3'ünde yer alan 1 tür bulunmaktadır.
19 familyaya ait 28 cins, 37 kuş türü tespit edilmiş olup IUCN Red List 2020-3 versiyonuna göre alanda bulunan bu türlerden 36 tanesi LC kategorisindedir. BERN sözleşmesi kapsamında yer alan 9 tür vardır. Bunlardan 7 tanesi EK-2'de, 2 tanesi Ek-3'de yer almaktadır. CITES Sözleşmesinin yer alan 11 tür vardır. Bunlardan Ek-2'de 6 tür, Ek-3'de 5 tür bulunmaktadır.
Kapsamlı çalışmalar sonucunda 14 familyaya ait 21 cins, 28 sürüngen türü tespit edilmiştir. IUCN Red List 2020-3 versiyonuna göre alanda bulunan bu türlerden 23 tanesi LC, 2 tanesi VU kategorisindedir. BERN sözleşmesi kapsamında yer alan 13 tür vardır. Bunlardan 13 tanesi EK-2'de yer almaktadır. CITES sözleşmesi kapsamında yer alan 5 tür vardır. Bunlardan 1 tanesi Ek-1'de, 3 tanesi Ek-2'de yer almaktadır
Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü Mahallesi'nde yer alan Muğla Bördübet YHGS, gerek flora ve fauna zenginliği gerekse jeolojik yapısı ve peyzaj değeri ile turizm açısından oldukça cazip bir alandır.