Saha, Muğla İli Köyceğiz, Ula ve Marmaris ilçeleri sınırları içerisinde bulunmaktadır. 16.10.2005 tarihinde YHGS olarak ilan edilmiş olan alan 31.373,92 Ha büyüklüğündedir.
Alanın kaynak değerleri; Doğal peyzaj olarak Pinus brutia (Kızılçam), Liguidambar orientalis (Sığla), Maki ve frigana bitki topluluğu olmasıdır. Alan; av turizmi, doğa yürüyüşleri, jeep safari faaliyetleri gerçekleştirmeye uygundur.
Saha Muğla İl Şube Müdürlüğü Köyceğiz Şefliği ve Marmaris Milli Park Müdürlüğü ortak sorumluluğundadır.
Koruna türü; Yaban keçisi olan sahada Orman ekosistemi, Çalı (Maki ve frigana) ekosistemi, Akarsu ekosistemi, Sulak alan ekosistemi ve Kıyı kumul ekosistemi görülmektedir.
Kızılçam (Pinus brutia) ve Sığla (Liquidambar orientalis) ağaçlarının yanısıra, sahada 44 farklı yaygın bitki türü gözlenmektedir. Sahada 15 familyaya ait 32 endemik bitki türü tespit edilmiştir. Bitki familyalarının başında; papatyagiller, karanfilgiller, hardalgiller, ballıbabagiller ve maydanozgiller gelmektedir.
Köyceğiz YHGS barındırdığı memeli faunası bakımından Akdeniz Bölgesinin nadir alanlarındandır. Karakulak (Caracal caracal), Vaşak (Lynx lynx), Anadolu parsı (Panthera pardus tulliana), Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), Bozayı (Urcus arctos), Çakal (Canis aureus), Tilki (Vulpes vulpes), Yaban kedisi (Felis silvestris), Su samuru (Lutra lutra) ve Yaban keçisi (Capra aegragus) alanın önemli türlerindendir. Alanda belirlenmiş 27 farklı memeli türünden olan Karakulak CITES Ek I listesinde yer almaktadır.
67 farklı kuş türünün gözlemlendiği sahada, IUCN (VU) hassas kategorisinde yer alan 3 sürüngen türü (Çizgili kaplumbağa, Benekli kaplumbağa, Kara kaplumbağası) de bulunmaktadır. İki yaşamlılardan sahada görülen Siğilli kurbağa ve Gece kurbağası Bern Sözleşmesi II. Kategoride kesin koruma statüsüne sahip türlerdendir. Ayrıca endemik türlerden olan Uludağ kurbağası da bölgede bulunmaktadır.
Alanda bulunan tatlı su ve az tuzlu göl ekosistemlerinin varlığı da alanın balık faunası açısından önemini arttırmıştır. 20 farklı balık türünden Yılan balığı (Anguilla anguilla hem CITES hem de IUCN kapsamında koruma altındaki türlerden olup 3 balık türü de de IUCN kriterlerine göre hassas kategoride yer almaktadır.